AFFETMEK
İki arkadaşın yolları çöle düşmüş günün birinde. Bir süre sonra aralarında tartışma çıkmış. Birinin diğerini tokatlamasıyla neticelenmiş bu münakaşa. İncinmiş öbürü ve kuma şöyle yazmış:”Bugün en iyi arkadaşım bana bir tokat attı.”Yürümeye devam etmişler. Bir vahaya varmışlar. Ve az önce tokatlanan, şimdi de çamura saplanmış. En yakın arkadaşı bu kez ölümden kurtarmış onu. O ise kendine gelince bir taş bulup şöyle yazmış üstüne:”Bugün en yakın arkadaşım hayatımı kurtardı.”Diğeri meraklanmış. Neden ilk seferde kuma, sonrakinde de taşa not yazdığını sormuş. Şöyle yanıtlamış diğeri:”Biri beni incittiğinde onu kuma yazmalıyım ki bağışlayıcılık rüzgarları hemen silinip götürsün onu. Bir bana iyilik yaptığında onu bir taşa kazımalıyım ki onu hiçbir rüzgar alıp götürmesin…
Her insan çevresindeki kişiler ile problemler yaşayabilir; bu kaçınılmazdır. Çünkü herkesin farklı ihtiyaçları, farklı talepleri vardır. Bunlar bir konuda çakışabilir veya çeşitli iletişim hataları sonucunda yanlış anlaşılmalar olabilir, taraflardan biri hatalı davranışta bulunabilir. Her bir hata bizde kırgınlık, hayal kırıklığı, kızgınlık gibi duygular uyandırabilir. Bu duyguların kalıcı olmaması çok önemli ve bizim elimizdedir. Kişinin davranışlarındaki hatalar o kişinin bütün kişiliğiyle yargılanmasını gerektirmez. Böyle olursa insanlara güven duygusu geliştiremeyiz. Yapılan hataları kabul edip, affetmek sonrasına kin tutmamak büyük erdemdir. Kişinin kendisini daha huzurlu kılar. Tam tersi hata yapan kişiyi sadece yaptığı yanlış davranışlar ile hatırlarsak sağlam ilişkiler geliştiremeyiz. Her insanın davranış repertuvarında hem uyumlu hem uyumsuz davranışlar vardır. Sadece hataları hatırlayıp iyi olanları görmezsek ilişkilerimizde sorunlar yaşamakla birlikte kendimiz de mutluluk ve güven gibi duygular geliştiremeyiz.
Arkadaşlarınız ya da aile üyelerini değerlendirirken olumsuz davranışlarından çok olumlu davranışlarını daha çok hatırlamaya çalışın. Göreceksiniz ki siz olumlu davranışları görmeye başlayıp takdir ettikçe bu davranışların sayısı da artacak. Aksi takdirde kimseye güvenmeden, sürekli mutsuz ilişkiler yaşayan bireyler haline gelebilirsiniz.
Bu konuda sorunlar yaşadığınızı düşünüyorsanız
psikolojik destek alabilirsiniz.
TEL:0216 347 60 03- 0533 373 81 23