Bilgelik Öyküleri
Afrika’nın balta ve ağaç kesme motorlarının girmemiş bölgelerinde kayıp bir şehrinizini kovalayan arkeologlar kendilerine yardımcı olmaları için yerlilerle anlaşırlar. Bir gün karşılarına bir şehre dair bir iz çıkar ve aceleyle kamp yaptıkları yerden fırlarlar. Eşyaları taşıyan yerliler ise anlamsız bir biçimde yerlerinde beklemektedirler. Geri dönen arkeologlar yerlilere aceleleri olduğunu, çabuk hareket etmeleri gerektiğini söylerler. Yerliler cevap vermez ve sessizce beklemektedirler. Arkeologlar telaş içinde kalmışken niçin beklediklerini sorarlar. Yerlilerden biri cevap verir:
“Ruhunuz geride kaldı.”
Hepimiz her gün bir koşuşturma içerisindeyiz. Kafamız sürekli başka yerde, başka işte , başka konularda. Yarın şu işi teslim edebilecek miyim? Zam istesem mi ? Sınavı geçebilecek miyim? Bana bu konuşmayı neden yaptı? Bu konuda benim bir suçum var mıydı? Akşam ne yesem ? gibi pek çok düşünce biz çok da farkında olmadan aklımıza üşüşür. Ya geçmişteyizdir ya gelecekte peki aslında nerede olmamız gerekir?
Anı yaşamak oldukça popüler bir deyimdir; fakat nasıl yapabiliriz bunu. Öncelikle kendimizi gözlemlemeyi öğrenmeliyiz, düşüncelerimizin farkına varmalıyız. Çoğu zaman ne düşündüğümüzün bile farkında değiliz. Bu yüzden aklımızdan geçenlerin izlemek oldukça önemlidir. An’a gelmenin en etkili yollarından bir tanesi de derin bir nefes almaktır. Öyle bir nefes alın ki o nefesi içinizde hissedin. Peki gerçekten olduğunuz yerde misiniz? Günlük yaşamda alışkanlıklarımız nedeniyle bazı şeylere çok dikkat etmiyoruz; örneğin her gün geçtiğimiz yollardan otomatik olarak geçiyoruz. Belki aklımızda bin bir türlü düşünce oluyor. Bu kez sadece etrafınıza bakın, sadece bakmayın görmeye çalışın, değişiklikleri fark edin. Kokuları duyumsayın, rüzgarı hissedin, sesleri dinleyin ; kısacası 5 duyunuzu kullanın ve gerçekten orada olun. Bazı duygularınızı fark edin, onları yargılamayın sadece kabul edin.
O anda olmak hayattan zevk almayı sağlar. Sürekli geçmişte ya da gelecekte olan insanlar depresyon ya da kaygı bozuklukları gibi sorunlar gösterebilirler. Aşırı yemek yeme, öfke patlamaları gibi davranışlarda bulunabilirler. Bunların üstesinden gelmenin en temel yolu o anda olmak ve farkındalık sahibi olmaktır. Anı yaşamanız dileğiyle …
Eğer anı yaşamadığınızı düşünüyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz.
TEL:0216 347 60 03 - 0533 373 81 23