DİNGİN ZİHİN
Şeyh ve müridi ormanda dolaşıyorlardı. Mürit, zihninin sürekli huzursuzluk ve karmaşa içinde olduğundan yakındı. “Neden sakin ve dingin insan sayısı çok az? Zihnimi huzura kavuşturmak için ne yapabilirim?” diye sordu şeyhine.
Şeyh müride gülümsedi ve şöyle dedi: Sana bir hikâye anlatayım. Bir fil, bir ağacın yapraklarını yerken küçük bir sinek filin kulağına yaklaşmış ve vızıldamaya başlamış. Fil sineği kovmak için kulaklarını sallamış ama her seferinde sinek geri geliyormuş. Bu durum birkaç kez tekrarlanmış. Fil dayanamamış, sormuş sineğe: “ Neden bu kadar hareketli ve gürültülüsün?” Sinek cevaplamış : “ Gördüğüm, duyduğum ve kokladığım her şey beni kendine çeker. 5 duyum beni sürekli olarak farklı yerlere yönlendirir ve ben buna karşı çıkmam, yerimde duramam.
Peki, senin sırrın nedir? Nasıl oluyor da bu kadar sessiz ve sakin kalabiliyorsun?” Fil ise şöyle yanıtlamış : “5 duyum, dikkatime hâkim olamaz. Ne iş yaparsam yapayım, kendimi tamamen o işe verip onda kayboluyorum.
Böylece, mesela yediğim yemekten, soluduğum havadan keyif alırım. Dikkatimi ben yönlendirir ve kontrol ederim, etraftaki şeyler değil…” Bu hikâyenin ardından Şeyh sözlerini noktaladı: “ Zihnin, dikkatin nereye yönelirse oradadır. Eğer dikkatini ve duyularını kontrol edersen, zihnin de kontrolün altında demektir. Yaptığın işe ver kendini, etrafta olup bitene değil. Böylece sakinliği ve dinginliği bulacaksın.”
Sabah uyandınız kafanızda pek çok şey var, bugün ne yapsam; kime nasıl konuşsam, nasıl tepki verir, sonucu ne olur, bir ara faturaları da halletsem, alışverişe çıkma zamanı da geldi… zihninizde pek çok düşünce vardır. Evden çıkarsınız, yolda aklınız bu yeni günde neler yaptığınız, trafikte hata yapan adam, bir gün önceki eşiniz ile yaptığınız kavganız, kahvaltıda , otobüste iseniz ön koltuktakilerin konuşmaları, arabada radyodaki adamın sunduğu haberler… Yine pek çok düşünce vardır zihninizde. Bu durum işte, okulda, eve dönüş yolunda çoğu zaman aynı ise zihnin yorulması kaçınılmazdır.
Yorgun bir zihnin yaşamda pek çok olumsuz sonuçları vardır. En başta dikkat dağınıklığına neden olur. Asıl o anda ilgilenmeniz gereken şeye yeterince odaklanamazsınız, nasıl odaklanacağınızı da bilemezsiniz. Zamanınızı etkin bir şekilde kullanamazsınız. Aynı anda pek çok şeyi düşünmeye çalışarak , iyi bir düşünme süreci yaşayamaz bazı hatalar yaparsınız. Bunun sonucunda bazı yanlış kararlar alabilirsiniz. En önemlisi de her gün sizin için gergin geçer, günün sonunda yorgun hissedersiniz.
Peki zihninizi dinginleştirmek için neler yapabilirsiniz?
Öncelikle derin bir nefes alın ve bu nefesi içinizde hissedin. Aklınıza otomatik olarak gelen gelecek ve geçmişle ilgili bir yığın düşünceyi zihninizde hayali bir kutuya koyup kaldırın.
O anda ne ile ilgilenmeniz gerekiyor ise ona bakın, görün, hissedin, işitin , koklayın ve belki tadın. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde tekrar o ana gelmeye çalışın.
Üzerinizde çok fazla sorumluluk olduğunu düşünüyorsanız bunları öncelik sırasına koyun , gereksizleri eleyin, daha az önemlileri ileriki bir zamana erteleyin. Çok bunaldığınızda çevrenizden yardım istemekten çekinmeyin.
Bunların yanında bir takım rahatlatıcı müzikler eşliğinde gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz.
Bu konuda sorunlar yaşadığınızı düşünüyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz.
TEL:0216 347 60 03
0533 373 81 23